Search

Petra Martinez: PLEISSI -prosessiperustaisen teoksen työstämisen ensimmäinen vaihe


PLEISSI -prosessiperustaisen teoksen työstämisen ensimmäinen vaihe

Petra Martinez ja Maarit Utriainen29/4-3/5-19

PLEISSI on kahden kankaan äärellä työskentelevän monialaisen taiteilijan, nykytaiteilija Petra Martinezin ja nykysirkustaiteilija Maarit Utriaisen yhteisteos. Lähtökohtana työskentelylle ovat tekstiilin manipuloiminen, liike ja paikkasidonnaisuus. -------------

Martinez on vuodesta 2014 työskennellyt tekstiiliteossarja 'Rag Town' äärellä, jossa materiaalina ovat kovia kokeneet kankaat. Näissä käytetyissä kankaissa yhdistyvät kulunut aika ja kulutuskeskeinen nykyisyys. Teokset ovat makramee-tekniikalla solmeiltuja tekstiilejä joiden punominen on toiminut Martinezille rituaalinomaisena siirtymänä ajasta ja paikasta toiseen. Teokset muodostavat tekstiilijätteestä punotun kuvitteellisen etnografisen pyhien tekstiilien sarjan, joka on ollut esillä Turussa, Helsingissä, Loviisassa ja Eurassa.


Utriaisen viimeisin työ on ollut Halla-konsepti joka on saanut alkunsa vuonna 2013 sattumien kautta. Demoja Hallasta on nähty Turussa, Helsingissä, Rovaniemellä, Tampereella ja Tromsassa (Norja). Ensi-esityksensä se sai Porissa 2018.


Lähtökohtana Halla-konseptissa ovat hallaharsoista valmistetut muotoaan muuttavat veistokset. Harso-veistokset on jäädytetty tiukkoiksi möykyiksi joista ne ajan kuluessa sulavat ja vastapainojen avulla aukeavat ja kasvavat kolmimetrisiksi veistoksiksi. Veistoksilla ja lasikipoista sekä jääpaloista tehdyillä lampuilla luodaan elävä, symbioottinen installaatio jonka lomassa Utriainen esittää lyhyitä performansseja ritualistisesta peseytymisestä matalalla tapahtuvaan meditatiiviseen ilma-akrobatiaan. Molemmat taiteilijat jatkavat PLEISSI-teoksessaan aiempien teosten aiheita ja kiinnostuksen kohteidensa työstämistä punoutuen tällä kertaa kankaiden lisäksi yhteistyöhön. Kummankin taiteilijan teoksille on ollut ominaista hitaus, jolle annetaan tilaa tämänkin teoksen muodostumisessa. Teos syntyy materiaalin johdattamana prosessin myötä, yhdessä ja erikseen työskennellen. Yhteisteoksen osat valmistuvat ekskursioilla ympäri Suomen, tutustuen kohteisiin joissa hidas kahlehtimaton muutos on vahvasti nähtävillä. Taiteilijapari vierailee muun muassa Isokyrössä hylätyillä kasvihuoneilla joista kasvit ovat ottaneet vallan sekä Oriveden Hirsilässä jonka metsässä kerrotaan olevan vanhan kartanon jonka parvekkeen läpi on kasvanut puu. MAAtilassa taiteilijat aloittavat yhteisteoksen työstämisen ja ovet ovat avoinna prosessin alkusysäyksen seuraamiselle seuraavasti:

ma 13-15

ti 13-15

ke 13-15

pe 13-15

Työskentely jatkuu mahdollisesti vielä seuraavalla viikolla, mutta tämä selviää vasta viikon mittaan prosessin edetessä.